Mobiel projectbureau OpTrek

OpTrek initieert en organiseert sinds 2002 tijdelijke kunstprojecten in Transvaal. De vraag wat kunst kan betekenen in een stedelijk transformatieproces staat daarin centraal. Multidisciplinaire kunstenaars uit binnen - en buitenland worden door OpTrek uitgenodigd. Zij kunnen gebruik maken van een tijdelijk gastatelier in de wijk en zo, in direct contact met de buurt, hun ideeŽn ontwikkelen en uitvoeren. Het mobiele projectbureau beheert geen eigen expositieruimte. De projecten vinden voornamelijk in de publieke ruimte plaats.

OpTrek voelt zich betrokken bij de veel omvattende sociale en ruimtelijke veranderingsprocessen die deze multi-etnische wijk in de komende jaren zal ondergaan en de gevolgen daarvan voor de buurt en haar bewoners. Met de projecten gaat OpTrek een ‘vergrootglas’ op de gebeurtenissen in de wijk, het achterliggende politieke beleid en persoonlijke verhalen van bewoners zetten.

OpTrek wil met de diverse activiteiten een bijdrage leveren aan de algemene discussie over de toekomstige ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de vraag of kunstenaars in deze situatie een positie kunnen innemen. OpTrek ziet zich zelf in de functie van ‘getuige’ die de lokale complexe situatie reflecteert en in een bredere context zet.

Het mobiele projectbureau is gevestigd in een woning die reeds door de bewoners is verlaten. Wanneer het pand wordt afgebroken beweegt OpTrek mee met de afbraak en gaat daarom regelmatig verhuizen. De projectruimte van OpTrek, en daarmee haar vestiging en positie in de wijk, dient als uitvalsbasis voor de kunstenaars en de organisatie: een broedplaats voor onderzoek, organisatie, coördinatie, uitvoering, experiment, onderhandeling, maar ook voor ontmoeting, discussie, reflectie, uitwisseling en presentatie.

OpTrek wordt georganiseerd door de kunstenaars Sabrina Lindemann en Annechien Meier.

Bezoekadres Mobiel projectbureau OpTrek klik hier
Contact: info@optrektransvaal.nl


English (extended) text / Engelse uitgebreide tekst