Het naaiatelier ‘Onherstelbaar Verbeterd’
14 juni t/m 18 juni 2003

OpTrek gaat op de Blockparty in Transvaal het naaiatelier ‘Onherstelbaar Verbeterd’ presenteren. OpTrek heeft het kunstenaarsduo José den Hartog en Lynn Buma gekozen omdat zij ruime ervaring met directe publieksparticipatie en het werken in de openbare ruimte hebben. Het naaiatelier is eerder te gast geweest op diverse festivals, zoals LowLands en Parking Den Haag, en op diverse openingen, onder andere in het nieuwe museum voor actuele kunst in Den Haag, het GEM.

Blockparty in het Wijkpark Transvaal
Tijdens het wijkfeest wordt in een tent een openbaar naaiatelier ingericht. Het publiek kan bij de kunstenaars een (oud) kledingstuk gaan inleveren en toekijken hoe hun ingeleverde spullen worden veranderd.
Gebruik makend van een zo breed mogelijk arsenaal aan materiaal (behalve uiteraard textiel; rubber, plastics, leer, veren, verf, metaal, hout, papier, glas, chocola, snoepgoed..) gaan de kunstenaars aan de slag. Zij hebben met hun actie maar één missie: met het veranderde kledingsstuk een beeld te ontwerpen wat de betekenis uitdraagt ‘niets is onmogelijk’. Geverfd, bedrukt, van overbodige onderdelen ontdaan of bezaaid met symboliek, kan de eigenaar na afzienbare tijd zijn textiel ‘onherstelbaar verbeterd’ weer ophalen. Variërend van simpele veranderingen als prints met twee en driedimensionale applicaties tot het compleet verbouwen van een colbert tot hoepeljurk; alles is mogelijk. Het kan gebeuren dat het veranderde kledingsstuk niet meer draagbaar is, maar dat het ‘onherstelbaar verbeterd’ als zelfstandig kunstwerk een nieuw leven kan gaan leiden.
Om de veranderingen ook voor de toekomst vast te leggen is er een fotograaf aanwezig die de deelnemers eerst met hun oud en later met hun nieuw kledingsstuk gaat fotograferen. Op deze manier wordt de transformatie van de kledingstukken samen met hun eigenaren gedocumenteerd. Deze foto’s worden door OpTrek verzameld en kunnen later opgehaald worden.

Vervolg in een lege woning in de Wesselsstraat
In aansluiting op de Blockparty vervolgen de kunstenaars van het naaiatelier hun werk in een lege woning in de Wesselsstraat 64 in Transvaal. Gedurende 3 dagen kunnen de bewoners ook hier hun kleding komen brengen en voor hun ogen zien veranderen. Deze plek is tevens bedoeld als ontmoetingsplek tussen kunstenaars en bewoners en bewoners met elkaar. Er komt naast het naaiatelier ook een fotostudio voor de nauwkeurige documentatie en een theeruimte waar de opnames van al eerder gefotografeerde deelnemers te zien zullen zijn.
Op de laatste dag van dit evenement kunnen de deelnemers hun foto’s komen ophalen en zal er een feestelijke afsluiting van deze actie met alle betrokkenen plaatsvinden.

Meer foto's