(wenst geen foto)

Arni Caprino


Ik ben Arni Caprino. Ik ben werkzaam bij de gemeente Den Haag; Dienst Stedelijke Ontwikkeling en mijn functie is die van projectleider voor Transvaal. Ik ben werkzaam in het gebied Schilderswijk, Stationsbuurt en Transvaalkwartier. Ik heb hiervoor gewerkt in de Schilderswijk en sinds 1999 specifiek alleen voor Transvaal. Het zijn eigenlijk de drie grootste achterstandsgebieden in Den Haag, voor dat team ben ik werkzaam.

Ik concentreer me sinds 4 jaar alleen op Transvaal. Vanuit die verantwoordelijkheid ben ik ook verantwoordelijk voor het wijkplan Transvaal, dat net de inspraak is ingegaan. Dus ik heb me bezig gehouden met de hele herstrukturering in Transvaal. Dat is niet alleen een fysieke opgave. We hebben geleerd van 25 jaar stadsvernieuwing in de Schilderswijk. Daar was de opgave vooral sectoraal, gericht op de volkshuisvesting, goedkope woningen slopen - het waren ook allemaal krotwoningen - en vervangen door goedkope sociale huurwoningen.

De opgave is nu wat complexer van aard, want er zijn niet alleen problemen op fysiek vlak, maar ook op sociaal en economisch vlak. Dat wat we daar niet in de Schilderswijk hebben gedaan, ons ook richten op het sociale element en ook op het economische element, dat doen we wel in Transvaal. De opgave is integraal van aard. Was die sectoraal van aard, dit is integraal van aard. Dat is denk ik een groot verschil waar we van geleerd hebben in de stadsvernieuwing in de Schilderswijk. Ander groot verschil is: tempo. In de Schilderswijk hebben we er ongeveer 25 jaar over gedaan. We hebben daarvan geleerd: dat is veel te lang voor een wijk. Dat kan je een wijk gewoon niet aandoen.

We hebben gezegd: het moet hier korter, sneller en we moeten het faseren. We willen het hier in 10 jaar tijd doen. Groot verschil. Daar was het bouwen voor de buurt, sociale woningen vervangen door sociale woningen. We hebben gezegd: die eenzijdigheid die in Transvaal is en die je nu ook in de Schilderswijk aantreft, dat willen we niet meer. Je moet streven naar gedifferentieerde wijken. We moeten die eenzijdigeheid doorbreken, want het zijn alleen maar goedkope sociale huurwoningen die hier In Transvaal staan. Mensen met inkomen, die het zich kunnen veroorloven, kunnen hier geen wooncarriere maken. Wat zie je? Al die mensen vertrekken. Dat is niet goed voor de wijk, dat is ook niet goed voor de economie en dat is ook niet goed voor de stad. Want die mensen gaan allemaal de stad uit. Wij zeggen: je moet die eenzijdigheid doorbreken, je moet zorgen dat er naast goedkope sociale huurwoningen ook koopwoningen zijn. Zodat er voor elk wat wils is: jong, oud, rijk, arm, huurder, koper. Daar zijn we nu mee bezig.