Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)

 

project26groot project26klein16
< < < <

Hotel Transvaal, *-***** verblijf in de tussentijd

Idee: Jan Konings en Duzan Doepel (toenmalig architectenbureau RAL 2005),

Ontwikkeling en realisatie: OpTrek (Sabrina Lindemann) in samenwerking met Stichting Hotel Transvaal, Paul Ganzeboom, Hans Olde Monnikhof, Bram Heijkers, Bart Beuving, Maarten Scheepers.

Datum: juni 2006 t/m oktober 2008

 

De wijk Transvaal, die ten zuidwesten van het centrum van Den Haag ligt en grenst aan de Haagse Markt en het Zuiderpark, ondergaat tot 2014 een veel omvattende transformatie. 3000 sociale huurwoningen worden afgebroken, in plaats daarvan worden 1600 nieuwe woningen gerealiseerd, waarvan het overgrote deel voor de verkoop zal zijn. Dit zorgt voor een straatbeeld met dichtgetimmerde panden, nieuwbouw in de steigers, lege winkelpanden, braakliggend terrein, naast gebruikte woningen die blijven staan; plekken in de wijk 'buiten bedrijf'. Voor de wijk betekent dit vaak een neerwaartse spiraal, het sociale weefsel wordt aangetast door wegtrekkende en nieuwe bewoners, de openbare ruimte verpaupert en economisch gaat de wijk achteruit.
In plaats van deze tussenruimtes 'af te schrijven', ontwierp voormalig architectenbureau RAL2005 in opdracht van OpTrek het idee voor Hotel Transvaal om te komen tot een herwaardering van dit deel van de stad tijdens het transformatieproces.

Open voor gasten

Sinds de zomer 2006 heeft OpTrek (Sabrina Lindemann) samen met Stichting Hotel Transvaal dit idee verder ontwikkeld tot een concept wat nu bekend staat als Hotel Transvaal. Op 24 juni 2007 opende het hotel voor publiek haar deuren. De kamers bevonden zich niet in een gebouw maar waren verspreid over de hele wijk Transvaal. Het hotel maakte gebruik van het overschot aan lege ruimtes dat ontstaat door de afbraak en de nieuwbouw in Transvaal. Het hotel was geopend voor gasten t/m oktober 2008.

Kamers
In slooppanden en nog niet verkochte nieuwbouwwoningen waren op bijzondere wijze door winkeliers uit de buurt en kunstenaars hotelkamers ingericht. Het aanbod van kamers was zeer gevarieerd qua aankleding, luxe en prijsniveau, zodat er voor een ieder een plek was. Wanneer woningen verkocht of slooppanden afgebroken werden verhuizden de hotelkamers. Ze werden vervolgens opnieuw op een andere locatie ingericht.

Voorzieningen
Hotel Transvaal maakte gebruik van de bestaande voorzieningen in de wijk. Het ontbijt, de lunch, het diner, en verschillende klussen van het hotel werden verzorgd door de ondernemers en bewoners uit de wijk. De gast ontvingen bij de receptie een plattegrond zodat hij zelf de weg kon vinden naar de Turkse bakker, kapper, het internetcafé of het Marokkaanse visrestaurant.

Wijk wordt hotel
Doordat de kamers van Hotel Transvaal niet gehuisvest waren in één gebouw maar verspreid over de hele wijk en de bestaande voorzieningen tevens ook de voorzieningen van het hotel waren kreeg de hele wijk de status van hotel. Hotel Transvaal was het grootste hotel van de wereld omdat de straten van de wijk tevens de gangen van het hotel waren. Bewoners van Transvaal waren vanzelfsprekend de gastheren-en vrouwen van dit hotel. Hier stond gastvrijheid op de eerste plaats.

Visie
Hotel Transvaal, verblijf in de tussentijd draagt een visie uit voor lokaal en landelijk herstructureringsbeleid, want Transvaal is niet uniek. Overal in Nederland gaan wijken op de schop. Daarmee verdwijnt wellicht de verpaupering, maar ook een geschiedenis en sociale structuren. Hotel Transvaal vult het vacuüm in de tussenfase, waardeert deze op, zoekt aanknopingspunten om het verleden met de toekomst te verbinden en laat zien dat gebieden in transformatie wel degelijk potentie hebben. Hotel Transvaal was nieuwe publieke ruimte.

 

Laboratorium voor de Tussentijd

Hotel Transvaal was tweeledig van aard: het werd daadwerkelijk als bedrijf beproefd in de wijk en functioneerde tevens als katalysator voor nieuwe ideeën. Het Hotel bood een denkraam voor verder onderzoek naar het gebruik en de mogelijkheden van de tussentijd. In het kader van het hotel is in 2007 in samenwerking met architect Iris Schutten een programma ontwikkeld: het Laboratorium voor de Tussentijd.

Voor meer informatie Hotel Transvaal en evaluatie klik hier.

Voor meer informatie Laboratorium klik hier.

Inrichtingen kamers door: Sanja Medic, Clara Palli Monguilod, Baracca Communications, Anna J. Stuijvenberg, Frank Halmans, Kevin van Braak, Ingrid Mol, Ramon Lachmansingh.

Medewerkers Hotel Transvaal: Laura van Eeden (projectmedewerker); Kees Schrijver en Susan de Kruiff (hotelmanagers) en oproepkrachten.

In samenwerking met: ondernemers en bewoners uit Transvaal, City Mondial, Stichting Wijkbeheer, Team Transvaal, Instituut voor Nieuw Ondernemerschap (IVNO), winkeliersvereniging Paul Krugerlaan.

Vormgeving promotiemateriaal: Studio DUEL

Videoregistratie: Barbara Smeenk (camera en regie) en André Bijma (montage)

Locatie: de hele wijk Transvaal

Pilotweekend: 24/25 juni 2006

Klik hier voor het verslag en de deelnemerslijst van de pilot in 2006.

Ontwikkelperiode: vanaf zomer 2006 tot zomer 2007

Exploitatie: Van 24 juni 2007 tot 16 oktober 2008

Opening: 24 juni 2007 met Ella Vogelaar (toenmalig minister van Wonen, Wijken en Integratie) en Marnix Norder (wethouder Bouwen en Wonen)

Mede mogelijk gemaakt door:
Bank Nederlandse Gemeenten, Era Bouw, Fonds Burgerschap, Fonds 1818, Gemeente Den Haag OCW en DSO, Mondriaan Stichting, Oranje Fonds, woningcorporatie Staedion, Stroom Den Haag.

Met dank aan:
City Mondial, Team Transvaal, IVNO, Wijkbeheer, Winkeliersvereniging Paul Krugerlaan, bewoners en organisaties uit Transvaal.