Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)
project18groot
   < < < <

Transvaal-NU. Zoektocht naar de kwaliteiten van een wijk in verandering

werkperiode: april 2005 t/m 18 juni 2005

concept en realisatie: Jack van Mildert

 

Jack van Mildert onderzocht met zijn project Transvaal-NU de processen tijdens sloop en nieuwbouw in Transvaal. Daarbij viel het hem op dat de (oud)bewoners meestal over vroeger spraken terwijl de gemeente Den Haag de blik op de toekomst hield gericht.  De betrokken plannenmakers beschouwden de periode van herstructurering slechts als een 'overgangsfase' naar het nieuwe Transvaal. Van Mildert zelf had oog voor de specifieke dynamiek en de creatieve energie die als spontaan ontstonden dankzij een minder strikt toegepaste regelgeving en gedoogbeleid in die fase. Met het project Transvaal-NU deed Van Mildert een beroep op de tijdelijke kwaliteiten die hij tegelijkertijd opriep en zichtbaar maakte door een simpele metafoor. Hij lanceerde een voor iedereen draagbaar T-shirt met herkenbaar logo. Bij de uitvoering van zijn plan betrok hij scholieren van de basisscholen uit de buurt, zij leverden de tekeningen die hij gebruikte voor het logo ontwerp. Een eigen T-shirt kon worden geruild voor het Transvaal shirt, waarna de ingeleverde exemplaren werden gebruikt voor het Grote Transvaal Picknickkleed. Gaandeweg ontstond zo wat Van Mildert het WIJ-kgevoel noemde, een aanstekelijke vitaliteit, uitwisseling van energie en de zorg voor een - symbolisch - draagvlak.

Van Mildert legde zijn visie neer in een pamflet, waarin hij de positieve kanten van een lossere regelgeving benadrukte en opriep tot meer waardering voor lokale initiatieven ten tijde van een in wezen innovatieve (transitie)-periode. Dit moest niet alleen worden gedoogd tijdens  de herstructureringsfase maar ook worden meegenomen worden naar de nieuwe wijk.

De opening van het Wijkpark op 18 juni vormde een passende aanleiding voor de aanbieding van het pamflet. Bezoekers, buurtbewoners, uitgenodigde wethouders, ambtenaren en politici kwamen samen tijdens het Transvaal-NU Thee Feest om plaats te nemen op dit Picknickkleed. Jack van Mildert overhandigde het pamflet aan wethouder Stolte. Daarna werd het in brede kring verspreid onder het ministerie van VROM, enkele gemeenten, wooncorporaties, projectontwikkelaars en geïnteresseerden.

 

programma: Transvaal-NU Thee Feest, bij de opening van het Transvaal Wijkpark

datum: 18 juni 2005

locatie: Wijkpark Transvaal

video: Transvaal-NU, zoektocht naar de kwaliteiten van een wijk in verandering

makers: Barbara Smeenk en André Bijma