Nederlands - nl-NLEnglish (United Kingdom)
project16groot
   < < < <

 

Deelname Mobiel projectbureau OpTrek aan Stand van Zaken 4, Stroom Den Haag

OpTrek is van 16 januari t/m 13 februari 2006 voor vier weken te gast aan het Spui (openingstijden: woensdag tot met zondag van 12.00 uur t/m 17.00 uur). 26 kunstenaars werden door Stroom, Den Haag beeldende kunst t/m architectuur uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstelling 'Stand van Zaken', een keuze uit degenen die in 2004 een subsidie ontvingen. Door de verhuizing van Stroom naar de Hogewal kwam het oude pand aan het Spui 193-195 leeg te staan. Hier is nu een grote tentoonstelling te zien waarvoor OpTrek speciaal een hele ruimte heeft ingericht.

De ruimte werd van een tweede huid voorzien van Stucloper, het materiaal waarvan sappakken zijn gemaakt. Aan de buitenkant is het bont bedrukt maar de binnenkant is zacht glanzend zilver. In deze zilverkleurige ruimte werden opblaasbare fauteuils gezet zodat de bezoekers heel comfortabel kunnen kijken naar verschillende films van projecten die OpTrek het afgelopen jaar in Transvaal heeft gerealiseerd.
Zo werd o.a. de film van André Bijma getoond: 'Wat we van China weten is bitter weinig', en 'OudLand< > NieuwLand' een video-impressie van Barbara Smeenk over de reizende tentoonstelling in twee zeecontainers afgelopen jaar. Maar ook opnames van OpTV zijn voor het eerst te zien, die door twee Rotterdamse kunstenaars werden opgenomen tijdens de afgelopen Blockparty op het Joubertplantsoen. Om de vloer schoon te houden moet iedereen voor dat die de ruimte kan betreden fel blauwe plastic overschoenen aantrekken.

OpTrek organiseert een speciaal programma tijdens de tentoonstelling Stand van Zaken in het voormalige gebouw van Stroom hcbk


Zondag 30 januari, van 14.00 tot 20.00 uur aan het Spui 195
Eten: "In Den Vettuh Régâh"

OpTrek (Sabrina Lindemann en Annechien Meier) zet door een reeks interdisciplinaire presentaties verschillende formele en individuele standpunten naast elkaar die te maken hebben met de omgang van stedelijke veranderingen. Door dit ook te belichten vanuit kunst, muziek en film gaat OpTrek een bonte caleidoscoop neerzetten van visies en performances die een geschakeerd beeld geven van het leven in en kijken naar de hedendaagse /toekomstige stad.

Gespreksleiding heeft Arno van Roosmalen, nieuwe directeur van Stroom, Den Haag.

Programma:

> 14.00 uur tot 15.30 uur

-Welkom door mobiel projectbureau OpTrek

Arie van Wijngaarden (Amsterdam) van INURA (International Network of Urban Research and Action) zal iets vertellen over de relatie tussen globalisatie en stedenbouw met voorbeelden van projecten die uitgevoerd werden door mensen uit het internationale netwerk van Inura. www.inura.at

Willem Sulsters, stedenbouwkundige (Utrecht) over transformatie van stad en samenleving in de film.

Neeltje Dijkstra, bewoonster uit Transvaal maakt deel uit van de Nachtpreventie en vertelt over deze organisatie die zich inzet om de straten van het Haagse Transvaal veiliger te maken. Een methode die ondertussen in veel andere wijken wordt toegepast.

Koffiepauze 15.30 uur tot 16.00 uur

> 16.00 uur tot 17.30

De 'Universal Embassy' uit Brussel houdt zich bezig met de urgente situatie van mensen zonder papieren. Zij proberen deze mensen uit het sociale isolement te halen en hun een eigen geproduceerd, universeel paspoort te geven. In 2001 werd de voormalige Somalische ambassade in Brussel gekraakt door mensen zonder papieren nadat Somalië zijn status was kwijt geraakt door de burgeroorlog in het land. De Universal Embassy brengt mensen bij elkaar die door verschillende landen niet officieel als staatsburger worden erkend. De Embassy benoemd zijn eigen diplomaten en produceert eigen paspoorten. Mohamed Benzaouia is de eerste persoon die het Belgische paspoort door de hulp van de Embassy heeft kunnen krijgen. Hij vertelt zijn verhaal.
www.universal-embassy.be

-Jeanne van Heeswijk, beeldend kunstenaar (Rotterdam) met het project 'Dwaallicht' in de herstructureringswijk Nieuw Crooswijk, Rotterdam. Met dit project zoekt Jeanne van Heeswijk naar wat het karakter van de wijk bepaald. Het weefsel dat de verschillende elementen in een stedelijk gebied met elkaar verbind. Een speurtocht naar de culturele geschiedenis van de wijk en het in kaart brengen van zijn energie. www.dwaallicht.nl

Eten 17.30 tot 18.00 uur

Het sociale eetcafé De Vettuh Régâh uit Transvaal vertelt over haar functie in de wijk en verzorgt het eten.

> 18.00 uur tot 19.00 uur

Stichting Owaze (Rotterdam); presenteert het Earthship een nieuwe manier van bouwen en wonen. Een Earthship is een gebouw opgebouwd uit rest- en afvalmaterialen. Het voorziet de bewoners niet alleen van onderdak, maar door slimme en eenvoudige technieken ook van schoon water, elektriciteit, voedsel en een stabiel binnenklimaat. Stichting OWAZE heeft ten doel op earthshipconcepten gebaseerde projecten te initiëren, te steunen en te stimuleren en om Earthships meer bekendheid te geven en te realiseren. De stichting wil hiermee een waardevolle bijdrage leveren aan zowel milieu als werkgelegenheid. www.owaze.nl

Raviv Ganchrow, architect en sonoloog (Amsterdam) ontwierp een speciaal gebouw dat uitsluitend de betekenis heeft geluidsdrager te zijn van geluiden die ontstaan in de ruimte. Hij onderzoekt in zijn werk hoe je deze geluiden in kaart kan brengen en hoe het mogelijk is deze zintuiglijk waarneembaar te maken.