Arnie Caprino gelooft heilig in Transvaal II

“De Paul Krugerlaan wordt een tweede Frederik Hendriklaan”

CENTRUM - Met hart en ziel zet Arnie Caprino zich in voor de vernieuwing van Transvaal. "Het zou toch prachtig zijn als ik hier over tien jaar met mijn kleinkinderen loop en trots kan laten zien, kijk, hier heb ik aan meegeholpen. Er zijn zoveel plekken in de stad waar ik graag wat aan zou veranderen en hier kan ik daar echt mee bezig zijn".

Voor een deel is de wijkvernieuwing al in volle gang. De 600 huizen die nu worden gesloopt en het net aangelegde park tussen Schalkburgerplein en Hobbemaplein hoorden eigenlijk niet bij het grote wijkplan dat deze maand is gepresenteerd. Maar inmiddels zijn de twee plannen samengevoegd. Caprino:"Je kunt alles wat hier gebeurt niet los van elkaar zien". In totaal gaat bijna de helft van alle woningen in de wijk tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats moet een groene, veilige en populaire wijk worden teruggebouwd. Voor de 3000 gesloopte woningen, komen er 1600 terug.

"Er liggen hier zóveel kansen", vindt Caprino. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Paul Krugerlaan. Dat is één van de laatste winkelstraten van rond 1900 die nog in originele staat is. Als je dat opknapt.is het vergelijkbaar met de Frederik Hendriklaan. In soort winkels en bezoekers zijn de straten verschillend, maar de gebouwen zijn hetzelfde. Als je dat opknapt, met houten kozijnen, andere luifels, dat wordt schitterend. Daarover zijn we met de ondernemers in overleg. Die gebouwen zijn namelijk allemaal particulier bezit" Ook op kleinere schaal probeert Caprino het uiterlijk van de straat al wat te verbeteren. "Ik kreeg klachten van winkeliers dat de straat altijd zo donker is. Maar de straatverlichting is er hetzelfde als op andere plekken. Wat bleek nou, de ondernemers doen 's Avonds altijd het licht uit in de etalages. Ja, dat geeft een gevoel van onveiligheid. Dus dat is eenvoudig op te lossen. Transvaal moet zelfs een toeristische trekpleister worden. De projectleider ziet het helemaal voor zich: "Als straks de markt is opgeknapt, kunnen toeristen daar eerst rondkijken. Dan kunnen ze even uitrusten in het wijkpark en daarna doorlopen naar de vernieuwde Paul Krugerlaan. In het park kun je ook allerlei activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld een voorproefje voor Milaan of North Sea Jazz, of misschien kan de Haschiba worden doorgetrokken". Hoe de markt eruit komt te zien, is nog niet bekend. Caprino: "Het wordt in elk geval niet overdekt. Eind dit jaar worden de knopen doorgehakt". Het wijkpark is Caprino's grote favoriet. "Het park wordt 3 hectare groot, dat vind ik echt gedurfd. Weet je hoeveel woningen we daarvoor in de plaats hadden kunnen bouwen? Het is helemaal samen met de bewoners ontwikkeld. Zo'n park is heel belangrijk voor de buurt".

Opgegroeid in Transvaal kent de projectleider van de gemeente alle hoeken en gaten van de wijk. "Het verdwijnen van de volkstuintjes en de gebouwen tussen de Oranjerivierstraat en de Kempstraat betreurt hij wel. "Daar heb ik gewoond, dus dat wordt wel raar als het er niet meer is. Maar dat hoort erbij". Ook de prachtige 4 hofjeswoningen langs de Tweede Pietersburgstraat zag hij liever niet gesloopt worden; "We hebben het echt goed onderzocht, maar opknappen zou gewoon te duur zijn. Bovendien heeft deze buurt een vreselijk slechte naam. Als je nergens anders terecht kunt, ga je hier wonen. Alle bijzondere gevelelementen blijven wel bewaard. En er komen mooie woningen voor in de plaats. Ik word nu al regelmatig door buurtbewoners gevraagd of ze zich er vast voor in kunnen schrijven".
Om het imago van de wijk te verbeteren, heeft 4e gemeente een marketing bureau ingeschakeld. Die begint komend jaar met een speciale campagne om de positieve punten van de wijk onder de aandacht te brengen.

Posthoorn 24.9.2003