Malafide huisbaas gaat vrij uit

door Leo Roggeveen

DEN HAAG De grootscheepse acties van de gemeente Den Haag tegen 'huisjesmelkers' -huisbazen die voor grof geld kamers verhuren aan illegalen schieten hun doel voorbij. Een jaar na de eerste invallen is nog niet één huisjesmelker veroordeeld.

Dit laatste heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren bevestigd. Wel zijn door de acties honderden illegalen het land uitgezet.
De woordvoerder van de Haagse burgemeester Deetman, Martin van Bruggen, blijft erbij dat het uitzetten van illegalen, zoals vorige week vrijdag, slechts een bijzaak is en geen doel op zich. Van een illegalen jacht zou in de Residentie absoluut geen sprake zijn. "Dat maken de media er steeds van", aldus Van Bruggen. "De schoonveegacties in de Stationsbuurt en de Schilderswijk hadden als doel de veroorzakers van het, leed, de huisjesmelkers, aan de schandpaal te nagelen." Een woordvoerder van het OM in Den Haag stelt echter dat geen enkele officier van justitie bekend is met de problematiek van de huisjesmelkers en dat er geen processen op stapel staan. Vorige week donderdagavond zijn invallen gedaan door de Vreemdelingendienst en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (INP) in verdachte, panden in de Schilderswijk, Transvaal en de omgeving van het Zuiderpark. Ons was ter ore gekomen dat in 23 panden de brandveiligheid in het geding zou zijn", aldus Van Bruggen. In de meeste panden bleek vervolgens dat ook sprake was van illegale kamerverhuur." De Vreemdelingendienst hield in Den Haag uiteindelijk 83 illegale Bulgaren en Roemenen aan, die de volgende morgen op het vliegtuig naar huis werden gezet. De gemeente Den Haag en de politie Haaglanden willen geen antwoord geven op de vraag of er tijdens die invallen ook huisjesmelkers tegen de lamp liepen. Een IND-woordvoerster reageert heel verbaasd op de door de gemeente aangevoerde reden voor de invallen: “Den Haag schakelt ons in als illegalen overlast veroorzaken in de buurten of als er strafbare feiten door hen zijn gepleegd. Brandveiligheid en huis bazen die zich niet aan de regels houden, spelen wat ons betreft bij een inval geen enkele rol."

Haagse Courant 5.12 .2003