Noodwet voor oude stadswijken

Bedrijven bevoordeeld, inkomenseis huurders

Van onze verslaggever
ROTTERDAM - Het kabinet wil met een aantal noodmaatregelen de oude stadswijken in de grote steden er snel bovenop helpen. Huisjesmelkers worden keihard aangepakt. Er komt een inkomensgrens voor mensen die in die buurten willen gaan wonen, en bewoners die een bedrijfje willen beginnen krijgen subsidie en belastingvoordeel.
Omdat de problemen in Rotterdam het grootst zijn, worden de 'Verzamel- en Uitzonderingswet', als eerste daar van kracht. Daarna, volgen de andere drie grote steden, zei minister De Graaf (bestuurlijke vernieuwing) gisteren bij de presentatie van een grootscheeps plan van aanpak voor de grote stadsproblemen in het Rotterdamse stadhuis. Volgens De Graaf staat Rotterdam voor een 'buitenmaatse opgave' die vraagt om 'het bewandelen van onorthodoxe paden'. Het idee voor 'economische kansenzones' in verloederde buurten heeft het kabinet afgekeken van Frankrijk waar dat goed werkt. Ondernemers die er een winkel of bedrijf beginnen, krijgen een startsubsidie en hoeven minder onroerende zaakbelasting te betalen voor hun bedrijfspand dan elders in de stad. Het kabinet geeft 24 miljoen euro voor een proef van vier jaar met de kansenzones, Rotterdam legt er eenzelfde bedrag bij. Om de burenoverlast in oude stadswijken tegen te gaan, zullen de wetten Victor en Victoria worden opgerekt.Tot nu toe kunnen daarmee alleen overlastgevende drugspanden worden onteigend door een gemeente. Binnenkort kan dat ook bij panden waar sprake is van overbewoning, illegalen of louche huiseigenaren. En door het instellen van een inkomensgrens komen kansarme woningzoekers van buiten de regio niet meer in aanmerking voor een woning in een achterstandswijk, ook niet als die particulier verhuurd wordt. Het Rotterdamse college is ingenomen met het kabinetsvoorstel. Het denkt met name aan de oude stadswijken in Rotterdam-Zuid, zoals Hillesluis, Tarwewijk en rondom de Dordtselaan en Strevelsweg.
Rotterdam krijgt van het kabinet ook de ruimte voor een proef tot terugdringing van het aantal drop-outs. Ruim dertig procent van de Rotterdamse jeugd verlaat de middelbare school zonder diploma. In de havenstad wordt er daarom per 1 juli een werk/leerplicht tot 23 jaar ingevoerd. Jeugdige schooluitvallers krijgen dan geen uitkering meer. Het arbeidsbureau probeert eerst een geschikte andere opleiding voor " drop-outs” te vinden. Als dat niet lukt, worden de jongeren al dan niet gesubsidieerd aan het werk gezet tot hun 23ste. Wethouder Van der Tak (onderwijs en integratie) voorziet wel een probleem bij de Rotterdamse proef. Veel jongeren haken af omdat het vmbo te theoretisch voor hen is. Hij wil daarom met de Rotterdamse vmbo's gaan praten over het oprichten van een speciale praktische beroepsopleiding, 'een moderne ambachtsschool'.
MinisterVerdonk (integratie) benoemde Rotterdam gisteren tot proeftuin voor de inburgering van 'oudkomers', migranten die vóór 1998 naar Nederland zijn gekomen. Van de 350 à 400000 oudkomers wonen er zestigduizend in Rotterdam.
Vooruitlopend op het nieuwe inburgeringstelsel in 2006 gaat de stad een deel van die oudkomers al een inburgeringcursus geven, allereerst vrouwen en werklozen. Van Verdonk krijgt het daarvoor echter geen extra geld. Die verwijst Rotterdam door naar de Brusselse subsidiepotjes.

Trouw 29 april 2004