Mirza

Het kabinet is gevallen. Het komt weer goed. Even tot bezinning komen. Ga eens een dagje uit! Waar naartoe? Naar Den Haag natuurlijk. Ooit wandelde ik in NewYork, in Manhattan, langs die hoge torens, drukke straten, dure winkels, lichtjes, kleuren, muziek en gigantische posters, politieauto's, zwervers, Chinezen, Japanners, blanken en zwarten. Om nog meer te zien, nam ik de metro en bleef tot de laatste halte zitten. Toen ik uitstapte, bevond ik me opeens midden in Afrika. Een onvergetelijke belevenis.
Amerika is ver weg, we kunnen misschien het beste naar Den Haag gaan, naar Transvaal, dat
op de toptien van de achterstandswijken staat. Het zal een verrukkelijke belevenis worden. Een paradijs voor vrouwen die samen een dagje exotisch, gezellig en goedkoop willen winkelen. De mooiste juwelen van het verre oosten en Afrika zijn daar te vinden. Een ring waar je al heel lang naar hebt gezocht.
Heb je honger? Er zijn zo veel heerlijke gerechten dat je je vingers er bij af likt. U kunt zelfs
naar een sarimodeshow gaan kijken. Jonge Hindoestaanse vrouwen gaan charmant op een lange tafel voor jou lopen.
Neem ook de kinderen mee, het zal een spannende dag voor ze worden. Daar komen ze bijna tweehonderd verschillende nationaliteiten tegen. De kans is groot dat ze een grote boef van de Russische maffia aantreffen.
Laat dat bruine flatje om de hoek eens aan je kind zien en fluister in hun oor: 'Kijk! Daar slapen stiekem 75 Hongaarse illegalen!'
'Vijfenzeventig mensen in dat kleine huisje?' 'Ja hoor, er zijn hier tientallen van die huisjes, iedereen legt een matrasje op de kamer, op de gang, op de keuken of op zolder en ze gaan stilletjes in het donker liggen.'
Je hoeft niet bang te zijn. Ze doen niets, Transvaal is overdag veilig, maar zodra het donker wordt, toont de wijk een ander gezicht. De kinderen en de vrouwen verdwijnen en alle Poolse en Bulgaarse illegalen, uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn gezet en de Russische bendes komen tevoorschijn, want in de flats krijgen ze het benauwd en ze missen hun familie, hun kinderen, hun vrouwen en hun thuis.
Uiteraard moet je daar die grootste moskee van Nederland bezichtigen. Ook veilig en geschikt voor kinderen. Spannend, je moet je schoenen er uitdoen. Denk er aan dat je geen gat in je sokken hebt. Je kunt zien hoe de moslims richting Mekka gaan staan en hoe ze zich buigen, hun voorhoofd op een steentje zetten en neuriën. De kinderen kunnen best een koran pakken om in te kijken, maar voordat je die aanraakt, moet je je handen wassen. Jongens hier! Meisjes daar! Je kunt best richting Mekka staan en iets wensen. Allah honoreert je wens om de bewoners van Transvaal. Een wandeling door deze wijk is een wandeling door Pakistan, India, Suriname, Bulgarije, Rusland, Marokko en Turkije. De koningin is daar laatst ook langs geweest. Volgens mij kocht ze daar een juwelenring met een hemelblauw steentje. En een mandje fruit. Je kunt naar een oosters badhuis gaan, naar hammam. Daar zullen ze je op een ouderwets masseren als je wilt. De getto's zijn een grote belediging voor de gezinnen die daar wonen, en een zware ketting om de enkels van de kinderen. Hoe kunnen ze de taal leren als in hun omgeving niemand Nederlands spreekt? Zulke wijken moeten weer bewoonbaar worden, de witte bewoners die ooit weggevlucht zijn, kunnen best terug. Maar om dat mogelijk te maken, heb je een stevig kabinet nodig en zeker ook een sterke minister-president.

Kader Abdolah

Volkskrant 21.10.2002