Haagse probleemwijk krijgt facelift

Van onze verslaggever DEN HAAG - De Haagse wijk Transvaal wordt de komende elf jaar volledig verbouwd en zal van karakter veranderen. Van een huurwijk wordt het vooral een koopwijk.

Dat blijkt uit plannen, die bouw-wethouder Arend Hilhorst en de woningcorporaties HaagWonen en Staedion gisteren bekend maakten. De komende elf jaar gaan 2400 kleine huurwoningen tegen de vlakte. Ze maken vooral plaats voor ruimere woningen, deels appartementen en deels eengezinswoningen, met een oppervlakte van tussen de 120 en 160 vierkante meter. Er komen ook kleinere appartementen van 70 tot 80 vierkante meter. De wijk wordt een mix van 70 procent koop- en 30 procent huurwoningen. Nu zijn er bijna alleen huurwoningen. Bewoners van woningen die plat gaan, krijgen een verhuispremie en moeten zelf naar een huis elders in de stad zoeken. Ze kunnen niet alleen in Den Haag terecht, maar ook in de overige gemeenten van het gewest Haaglanden.
Transvaal maakte de laatste decennia een ontwikkeling door van een betere arbeidersbuurt tot een probleemwijk. Er wonen ongeveer 18000 mensen legaal en waarschijnlijk duizenden illegaal. De wijk moet een veel beter imago krijgen. Daarvoor is de hulp ingeroepen van het bureau Rutten Communicatie, dat zal helpen bij wat in marketingtaal branden (spreek uit: brenden) van Transvaal heet. De betere huizen moeten kapitaalkrachtige bewoners, die nu de wijk dreigen te verlaten omdat ze er geen goede huizen kunnen krijgen, vasthouden. De verbouwing van de wijk moet ook bewoners van elders lokken. De afgelopen jaren zijn al 600 woningen afgebroken in Transvaal. Die moesten wijken voor 400 ruimere woningen.

Trouw 11.9.2003