Grootste wijkvernieuwingsproject van Nederland

Transvaal: Helft huizen plat


CENTRUM - Transvaal is over tien jaar niet meer te herkennen. Voor maar liefst 500 miljoen euro gaat de hele wijk op de schop. Bijna de helft van het totaal aantal huizen wordt gesloopt (3.000 van de 6.716). Er komen nieuwe pleinen en parken, de Haagse Markt wordt vernieuwd, net als de winkelstraten en het bedrijventerrein rond de Bricorama (Uitenhagestraat). Het grootste wijkvernieuwingsproject van Nederland, roept wethouder Hilhorst trots. De rijksoverheid, die fors meebetaalt, kijkt met argusogen toe. Want de grote opknapbeurt geldt als proef voor probleemwijken in het hele land.

"Een gewilde wijk in hartje stad moet het worden", vertelt projectleider Arnie Caprino enthousiast. Met een wijkpark als"het Central Park van Transvaal" en een chique groene straat tussen het sportveld aan de De La Reyweg en de Julianakerk: "het Lange Voorhout. van Transvaal". Groen komt in de hele wijk centraal te staan. Er worden nieuwe bomen bij geplant en zoveel mogelijk huizen krijgen een voortuintje. De geparkeerde auto's moeten uit het zicht verdwijnen. Het Hobbemaplein, wat nu nog vooral een rotonde is, moet een echt plein worden. Ook op de hoek Kempstraat/De la Reyweg wordt een nieuw plein aangelegd. De winkels langs de Paul Krugerlaan krijgen een opknapbeurt, zodat de 'exotische zaken' een toeristische trekpleister gaan vormen.
Voor het zover is, staat de Transvalers een periode van grote overlast te wachten. Gedwongen verhuizingen, opgebroken straten, dichtgetimmerde gebouwen, bouwlawaai. En na afloop kunnen niet alle bewoners naar de wijk terugkeren. Voor de 3.000 gesloopte huizen worden er 1.600 teruggebouwd: 70% koop en 30% huur, 70% eengezins en 30% appartementen, 70% middelduur en duur en 30% goedkoop. Helemaal rond is de financiering van het project nog niet. Van de 500 miljoen ontbreekt nog 20 miljoen. Maar zowel wethouder Hilhorst als de woningcorporaties Staedion en HaagWonen twijfelen er niet aan dat dit bedrag alsnog binnen gaat komen. "Zowel VROM als onze collega's in het land gaan we indringend vragen om mee te doen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we het plan volledig ten uitvoer kunnen brengen", aldus Jacques van Geest, directeur Staedion. Bewoners kunnen tot en met 15 oktober reageren op de plannen. De gemeenteraad neemt naar verwachting eind dit jaar een definitieve beslissing over het wijkplan.

P
osthoorn 17.9.2003