Alien te gast in de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal

Zaterdag 3 april 2004 video-screening vanaf 17.00 uur

Het mobiele projectbureau OpTrek presenteert op 3 april vier films ( "Performing the border" Ursula Biemann, "Welcome to Holland" Sarah Vos, "Border Crossing Service" Oliver Ressler/Martin Krenn en "Holiday Camp" Thorsten Tallstoreez) die onderdeel zijn van het project ALIEN van de Oostenrijkse en in New York residerende kunstenaar Heidrun Holzfeind. Dit project was tot voor kort volledig te zien bij W 139, kunstenaarsinitiatief te Amsterdam. (www.w139.nl)

Het project ALIEN omvat een continue aangroeiende videotheek (http://alien.thing.net) met zowel experimentele films als informatieve documentaires die ingaan op het complexe thema migratie en hieraan gerelateerde onderwerpen. Holzfeind exploreert en onderzoekt door en met deze films diverse ‘artistieke’ benaderingen van een complex socio- politiek fenomeen.

OpTrek presenteert deze films ter afsluiting van haar werkperiode in de Langnekstraat 67. Door de spoedig verlopende afbraak binnen Transvaal moet OpTrek al weer naar het volgende pand verhuizen.

Op deze locatie wordt in mei 2004 door de kunstenaars Michiel Voet en Jeroen Bisscheroux een nieuw gevelproject geplaatst.

Het mobiele projectbureau OpTrek organiseert voor een periode van drie jaar verschillende presentaties en projecten in de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal. OpTrek heeft zich ten doel gesteld de sociale en stedenbouwkundige transformatie in Transvaal door middel van diverse projecten te onderzoeken en zichtbaar te maken voor een breder publiek. OpTrek wil met de projecten een bijdrage leveren aan de algemene discussie over de toekomstige ontwikkeling van de stedelijke ruimte en de vraag of kunstenaars binnen deze situatie een positie kunnen innemen.

Met dank aan: Mondriaan Stichting Amsterdam, Stroom HCBK Den Haag, Fonds 1818, Culturele Projecten/ Gemeente Den Haag; Bank Nederlandse Gemeenten, Bouwfonds Cultuurfonds; Prins Bernhard Cultuurfonds, Wooncorporatie Staedion