INTERACT
door de In Situ architecten, Den Haag
Iris Schutten, Iris de Kievith en Michiel Burgerhout

Opening: 19 januari 2007 door de Haagse Wethouder Berth van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) met scènes uit de opera Turandot van Puccini verzorgd door Dario Fo.
Duur: tot het pand wordt afgebroken zomer 2007

Twee sloopwoningen in de Haagse wijk Transvaal werden door het verwijderen van een vloer en plaatsen van een grote trap met elkaar verbonden, wit geschilderd, en voorzien van een vijf meter hoog kiepraam in de gevel. De oude woningen ondergingen een grondige metamorfose; zij veranderen in een aantrekkelijke loft. Voor In Situ architecten is deze ingreep een statement op de herstructurering van de wijk. Is het daadwerkelijk de noodzaak om alle oude woningen in deze wijk te slopen of zou je niet doormiddel van eenvoudige bouwtechnische ingrepen delen kunnen sparen en juist heel bijzondere woningen kunnen realiseren voor een specifieke doelgroep?

Interact
Door het raam te kunnen kantelen fungeert de nieuwe ruimte tevens als openbaar podium voor zowel professionele theatermakers als buurtorganisaties! Hier kan men zich presenteren middels een toneelstuk, een gedicht voordragen of muziek spelen. Aan de overkant van de straat vormt een witgeschilderd vlak op de stoep de ‘echo’ van deze nieuwe ruimte. Een videocamera filmt passanten, die zich op dit witte vlak begeven. De opgenomen beelden worden geprojecteerd op de nieuwe klapgevel, waardoor een interactie ontstaat tussen het gebouw, de passanten en de openbare ruimte. In Situ wil met dit project een bijdrage leveren aan het functioneren van de openbare ruimte als plek voor presentatie, ontmoeting en interactie.
Tevens is de INTERACT het kantoor voor de kunstenaarsorganisatie OpTrek.

In Situ architecten uit Den Haag is een onderzoekend en ontwerpend architectenatelier werkzaam op het gebied van architectuur, kunst en openbare ruimte. Zij onderzoeken de grens tussen het private en publieke domein. In Situ creëert of signaleert met haar projecten zones die zich buiten de doorgaans functioneel bestemde en overmatig geregelde buitenruimte manifesteren. In opdracht van de kunstenaarsorganisatie Mobiel projectbureau OpTrek, die al sinds 2002 met de sloop meetrekken en verschillende kunstprojecten organiseren in de wijk, hebben de In Situ architecten dit opvallend gevelontwerp gemaakt.

www.insituarchitecten.nl

Programma
Voor het geveltheater heeft OpTrek buurtorganisaties en bewoners uitgenodigd om een presentatie of voorstelling te geven naast professionele culturele organisaties uit het centrum van Den Haag, zoals bijvoorbeeld het KORZO theater. Tot de zomer van 2007 vinden zes middagen met voorstellingen plaats.

30 maart, Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud - choreografen Korzo Den Haag
Kamerdans Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud uitgevoerd door Pawel Adametz en Marta Capaccioli is een dansduet op huiskamerformaat begeleid op citer door Surajit Das met kostuums van Brechtje van Balen.

13 april, Harry Zevenberg - dichter/performer
Harry presenteert een gevarieerd poëzieprogramma met presentaties van leerlingen van de La Reyschool, een demonstratieslam met teams van Haagse middelbare scholen (waaronder de winnaars van de Haagse scholenslam van 2006) en de winnaars van de scholenslam in Middlesborough, optredens van de Engelse dichters Andy Willoughby en Bob Beagrie en een akoestische set van poëziepopgroep D.O.M.

16 mei, Eline v.d Voort - Scenografe
Eline is danseres, actrice en scenografe. In haar werk combineert zij dans, beweging, theater en beeldende vormen zodanig dat haar kostuums en vormen als bewegende structuren tot leven komen. Tevens is zij docente bewegingsanalyse en dynamische studie van ruimte en ritme (architectuur) in Parijs en België.

Devil Music Ensemble – muziekgroep uit V.S
Op tournee in Europa, is de muziekgroep DME die live filmmuziek maakt bij ‘stomme’ films, te gast bij OpTrek. OpTrek werkt voor dit bijzondere optreden samen met De Garage Den Haag. DME presenteert en begeleidt twee films: de horror film "Dr. Jekyll & Mr. Hyde" met John Barrymore uit 1920 en "Big Stakes" een western comedy uit 1922.

25 mei, Nationale Verteldag

Astrid Hamel - Middeleeuws verhalenverteller
Astrid Hamel vindt het belangrijk in een tijd waarin alles gericht is op computers, internet en televisie, om de traditie van het vertellen van verhalen voort te zetten. Als Noord Marskramer vertelt zij legendes, sages en zelfgeschreven verhalen aan kinderen en volwassenen. Het Nederlands cultureel erfgoed speelt hierbij een belangrijke rol. Maar ook andere verhalen behoren tot haar repertoire. Zie ook; www.noordmarskramer.nl

Kristal Montana -Video-maakster en performer
Kristal danst met Dipa Flohr in Knot Implied een choreografie van Soosan Gilson. Door Het Kabinet Danst geproduceerd en met een kostuum van Marina Lagerwerf. Oude vertrouwdheid en beperking veroorzaakt de wens naar transformatie, verlangen naar het onbekende, iets verfrissends, een open raam…

23 juni, Dag van de architectuur

Wilma Marijnissen - Theatervormgever en beeldend kunstenaar
Wilma Marijnissen ontwikkelt vanuit de beeldende kunst (installaties/bewegende objecten) op locatie performances i.s.m andere disciplines. De installatie-performance Grondzaken is een samenwerkingsverband met de Braziliaanse danser/choreograaf Samir Calixto en gaat over het verdwijnen van authentiek cultuur-landschap / architectuur en daarmee de eigen geschiedenis, de waarden, de rituelen die met grondzaken verbonden zijn. Try-out en workshop op vrijdag 22 juni.

Voor actuele informatie neem contact op met:
Annechien Meier, Tel: 06 48 543 41 2, annechienmeier@gmail.com

Met dank aan: Mondriaan Stichting Amsterdam, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en woningcorporatie Staedion

Voor meer tekst, klik hier...
Klik hier voor videofragment 1 en hier voor videofragment 2
Voor meer foto's, klik hier...