André Bijma, (Beerta, 1967)
video/filmmaker

OpTrek heeft de Haagse filmer André Bijma uitgenodigd om gedurende 1 jaar een film te gaan maken in Transvaal. Op 29 juni 2004 vond de vertoning plaats van zijn film:

‘Wat we van China weten is bitter weinig’

Optimistisch sfeerportret, een film gemaakt in de Haagse wijk Transvaal
Video, ca. 0.40 min


Langs de eeuwen oude zijderoute ligt de mondaine stad Den Haag. Diep verscholen achter parken, druk bereden wegen en hoge regeringsgebouwen vindt men de wijk Transvaal.
Alwaar menig straat wordt gesloopt en herbouwd, waar oude bewoners vertrekken en nieuwe bewoners arriveren kijkt de moskee uit naar de, nog net niet, verdwenen oude fietsenzaak.
De postduiven mogen wel naar binnen lopen maar niet naar buiten en de merels worden door het hekwerk heen gevoerd. Transvaal, een wijk als een carrousel, er is geen tijd om achter de geraniums te zitten. Het is lente en de luchtkussens zijn in aantocht.
Langzaam verandert Transvaal - van volkswijk in volkswijk, van volkswijk in volkswijk, van volkswijk in……..

‘ Wat we van China weten is bitter weinig’ is de eerste grotere autonome productie van de Haagse filmer en videomaker André Bijma. Hij maakte reeds een aantal korte films die op diverse filmfestivals gedraaid zijn. Naast zijn werk als filmmaker is hij werkzaam als videoeditor bij diverse instellingen, bedrijven en omroepen. Zijn films bestaan vaak uit observaties van het dagelijkse leven om hem heen. Nooit treedt hij in zin werk op als voyeur maar nadert altijd vanuit betrokkenheid en respect zijn omgeving en de medemens. De bekende cineast Johan van der Keuken is dan ook een groot voorbeeld voor hem.

In opdracht van het mobiele projectbureau OpTrek ging Bijma aan het werk in de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal. Na een intensieve opnameperiode in de buurt gaat OpTrek nu het resultaat presenteren aan publiek. De film is te zien tijdens een openluchtvertoning op 29 juni om 22.00 uur op het Mandelaplein 1 in Transvaal. De presentatie kwam tot stand in samenwerking met het buurthuis Boerenplein en de Yunus Emreschool.

Met dank aan: Gemeente Den Haag, afdeling Cultuur, Mondriaan Stichting, Stroom HCBK, Fonds 1818, Wooncorporatie Staedion

Meer foto's
Voor vragen, reacties of opmerkingen klik hier...