Je eigen huis slopen in Transvaal

Een restaurant aan een hijskraan of je eigen huis slopen. Acht projecten werden gisteren gepresenteerd in wijkcentrum Transvaal. De kunstwerken geven de veranderingen in de wijk weer.

door Heleen van Roon

Wijkcentrum Transvaal stond gistermiddag bol van de kunstprojecten. Tenminste, het waren vooral de plánnen daarvoor die gepresenteerd werden. Hoe de acht kunstenaars hun ideeën werkelijkheid willen laten worden, werd niet echt duidelijk. Initiatiefnemer voor het plan is het Haagse projectbureau OpTrek, dat Nederlandse en buitenlandse kunstenaars uitnodigde om 'projecten te ontwikkelen die de veranderingen van de wijk Transvaal zichtbaar maken voor een breder publiek'.
In de wijk worden in het kader van de stadsvernieuwing in totaal 3000 huurwoningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 1600 voornamelijk luxe koopwoningen.
Eén van de kunstenaars heeft een 'futuristische rode unit' bedacht. Het bouwsel aan één van de Transvaalse gevels moet 'oude verhalen uit het pand zuigen'.
Die worden dan weer zichtbaar gemaakt via een scherm op de unit, waarop teksten of filmpjes worden afgespeeld. Meer dan eens wordt benadrukt dat het om ideeën gaat die nog uitgewerkt moeten worden. Dat blijkt bij de presentatie van Tatsuru Bashi. Zijn voorstel is een café-restaurant aan een hijskraan te hangen. Zo is de gehele wijk te over zien. "De kraan staat voor mij symbool voor de stadsvernieuwing", aldus de kunstenaar. "Van bovenaf kunnen de bewoners een goed beeld krijgen van wat er in hun buurt gebeurt."
Uit veiligheidsoverwegingen kan er alleen sushi (koude Japanse minihapjes) gegeten worden in het restaurant. Koken op grote hoogte zou te gevaarlijk zijn. Hoe het dan precies wél moet met de keuken, daar is Bashi nog niet helemaal uit, wat weer voor vragen zorgde. Wat bij de start van het project in elk geval wel vaststond, was het feit dat de deelnemers maatschappelijk betrokken moesten zijn. Organisator Sabrina Lindemann: "De kunstenaars moeten gesprekken voeren met de buurtbewoners en een netwerk opbouwen." Het meest bijzondere project komt misschien wel van het kunstenaarsduo 'PIEK!', dat bestaat uit Selby Gildemacher en Sander Leemans.
Het tweetal wil wijkbewoners die in verband met de stadsvernieuwing verplicht hun huis moeten verlaten de kans geven het zelf te slopen. "Dat kan op een feestelijke manier met familie en vrienden of sober met koffie en een plak cake", verklaart Leemans wat lacherig. Ook in de zaal wordt gegrinnikt om het idee.
"Het lijkt misschien een nogal humoristisch project, maar dat is absoluut niet onze bedoeling. Het is namelijk nog maar de vraag of de bewoners het net zo grappig vinden."
Hoe de kunstenaars de plannen precies willen realiseren, lijken ze niet zo belangrijk te vinden. . Lindemann van OpTrek: "We willen vooral een statement maken. We hebben wel enkele sponsors gevonden, maar we gaan volgende maand pas kijken hoe ver we komen."

Haagsche Courant , vrijdag 17 oktober 2003


Andere artikelen uit de Haagse Courant:


Wij willen laten zien dat verval ook z’n positieve kanten heeft ( 20 november 2002)
Resultaat is niet per se draagbaar (1 juni 2003)