Artikel in Cobouw

Dertig procent van de woningen in de Haagse wijk Transvaal gaat de komende tien jaar tegen de vlakte. Als een gebaar naar de door overlast geplaagde wijkbewoners verzorgt kunstenaarscollectief Op Trek de komende jaren diverse projecten In de wijk. Het spits wordt afgebeten door de japanse kunstenaar Tadashi Kawamata, die een huis van woningbouwvereniging Staedion met sloophout 'toetakelde',
De Installatie, die zich aan de buitenkant manifesteert in een grote pukkel aan de gevel, loopt door het hele huis heen en vormt een soort cirkel, Want dat is wat de japanner zo fascineert In het materiaal: het kan alsmaar weer hergebruikt worden en nieuwe toepassingen vinden, Totdat het uiteindelijk in een oven belandt, Maar de COI die bij de verbranding vrijkomt wordt weer in nieuwe bomen vastgelegd. Zo is de cirkel rond. Het gebruikte hout voor de installatie in Transvaal is afkomstig van een pand in de, wijk dat eerder ten prooi viel aan de slopershamer. Het pand aan de Scheperstraat staat voor de maart aanstaande op de agenda, waarna het hout weer een volgende bestemming krijgt.
Tot die tijd wurmen de kunstenaars van Op Trek zich over en door de constructie op weg naar hun tijdelijke kantoorruimte. Want Kawamata heeft werkelijk geen ruimte in het pand met rust gelaten; de houten cirkel komt zelfs In het toilet. Op verzoek van omwonenden onderzoekt de Haagse brandweer nog of de constructie wel brandveilig is.

Oudere artikelen uit Cobouw:

Worden nog toegevoegd...