VOORPROEVEN 2
Mobiel projectbureau OpTrek presenteert nieuwe plannen voor Transvaal

Datum presentatie: donderdag 28 april 2005
Aanvang: 17.00 uur

Op uitnodiging van OpTrek presenteren vier binnen en buitenlandse kunstenaars/architecten hun plannen voor de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal. Aan hen werd gevraagd projecten te ontwikkelen die de sociale en ruimtelijke veranderingen van deze wijk zichtbaar maken voor een breder publiek. In de loop van 2005 zullen deze projecten in Transvaal worden gerealiseerd.

Den Haag staat bekend als ‘gedeelde stad'. Verschillende wijken met verschillende bevolkingsgroepen die weinig met elkaar te maken hebben. Ook Transvaal is vanuit dit oogpunt een vrij gesloten wijk, met weinig 'ventilatie’ van buiten naar binnen en anders om. De Oostenrijkse kunstenaarsgroep WochenKlausur uit Wenen wil hier beweging in brengen. Zij zijn bekend om hun internationale kunstprojecten van sociale aard. In Transvaal willen zijn een nieuwe locatie opzetten voor discussie, discours en kritiek. Verenigingen, universitaire instituten, media of culturele organisaties worden voor één avond uitgenodigd om gastheer in het nieuwe debatcentrum te zijn.

Architectenbureau RAL 2005 van Duzan Doepel en Jan Konings uit Rotterdam geeft vorm aan de openbare ruimte. Tijdens de transformatie van Transvaal vallen plekken in de wijk 'buiten bedrijf' zodat er sprake is van een 'flatline'. In plaats van in deze periode van schijndood te wachten op reanimatie, wordt tijdelijk een programma ingezet om dit deel van de stad te animeren. RAL 2005 organiseert in deze tussenruimte Hotel Transvaal, een hotel met een tot vijf sterren.

In zijn project Transvaal-Nu onderzoekt kunstenaar Jack van Mildert uit Arkel het proces van
samen wijk-zijn. Hij kijkt met de bewoners mee naar bestaande kwaliteiten van de wijk. In zijn ogen gebeuren juist in deze overgangsfase van dit moment heel bijzondere en positieve dingen die meer aandacht moeten krijgen ook door beleidsmakers.

In Situ Architecten, Iris Schutten en Iris de Kievith uit Den Haag kenmerkend zich door hun contextspecifieke projecten. In Situ gaat een ontwerp maken voor de tijdelijke verblijfplaats van mobiel projectbureau OpTrek in 2006, wat met een zeer locatie specifieke aanpak zal leiden tot een gebouw als gereedschap.

Tijdens de presentatie is het mogelijk om meer over de kunstenaars en hun projecten te weten te komen. Ook wordt aan het publiek gelegenheid gegeven om vragen te stellen.

Locatie: Wijk- en Dienstencentrum, WOC Transvaalkwartier
Scheepersstraat 54, 2572 AL Den Haag
Openbaar vervoer: tram 6,11,12 en bus 25, halte Hobbemaplein


Contact:
mobiel: 06 40012241
email: info@optrektransvaal.nl