OpTV

Een videoprogramma op locatie speciaal voor Transvaal


Programmering en montage: Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum
22 mei, Blockparty, Joubertplantsoen, Transvaal, 12.00 – 17.00 uur


Kan een videoprogramma betekenis hebben voor bewoners die hun buurt moeten verlaten en een wijk die door stedelijke vernieuwing ingrijpend veranderd? Kan het zijn diensten aanbieden als prikbord voor de plaatselijke gemeenschap? Kan het een kritische rol spelen door de ervaringen van het dagelijks leven in de stadsvernieuwingswijk Transvaal in het breder verband te plaatsen van bijvoorbeeld stedelijke ontwikkeling en een veranderend politiek beleid? Of is het onvermijdelijk dat het zich neer moet leggen bij zijn rol in het begeleiden van een buurt in de overgang, als een ambivalent propaganda medium voor een stedenbouwkundig vernieuwingsproject?
OpTV, een kunstzinnig videoprogramma op locatie gaat de uitdaging aan Op uitnodiging van het mobiele projectbureau OpTrek, een kunstenaarsorganisatie die voor een periode van drie jaar meetrekt met de sloop in Transvaal en kunstprojecten organiseert in de wijk, gaat OpTV aan de slag. Hun kantoor heeft vaak een opvallende gevel. Dit kan bijvoorbeeld een ingreep in de bestaande architectuur of een speciaal toegevoegd element zijn. Voor de huidige gevel is een parasitaire uitbouw gepland door de kunstenaars Michiel Voet & Jeroen Bisscheroux, met een vide! oprojectiescherm aan de voorkant.

OpTV gaat via dit projectiescherm communiceren met de wijkbewoners. Het programma zal gaan over verschillende maatschappelijke vraagstukken, met de volgende thema’s als richtlijn: stedenbouwkundige vernieuwing, maatschappelijke controle, communicatie, territoriale en huishoudelijke zaken. Het streeft daarbij naar een experimentele aanpak, waarin deze thema’s op een creatieve manier benaderd worden. OpTV stelt zich dan ook nadrukkelijk open voor ingezonden materiaal, en zal proberen actief in te spelen op de ontwikkelingen in Transvaal.

Tijdens de Blockparty op 22 mei, Joubertplantsoen in Transvaal, 12.00-17.00 uur worden ter plekke in een speciaal ingerichte tent de eerste opnames voor dit programma gemaakt. Iedereen die graag op deze lokale Televisie wil komen is van harte welkom!