Voorproeven

projectbureau OpTrek presenteert acht kunstenaars en hun plannen voor de Haagse stadsvernieuwingswijk Transvaal.

Datum presentatie: donderdag 16 oktober 2003
Aanvang: 15.30 uur, afsluiting rond 19.00 uur
Locatie: Wijk- en Dienstencentrum, WOC Transvaalkwartier
Scheepersstraat 54, 2572 AL Den Haag

Heeft U ooit een café aan een hijskraan zien hangen dat langzaam ronddraait? Of gehoord van een makelaarskantoor dat afgebroken huizen verzamelt? ... Wat vindt u van de campagne 'Sloop-zelf', een mogelijkheid voor bewoners om op geheel eigen wijze en onder begeleiding van kunstenaars afscheid van hun huis te kunnen nemen?

Op uitnodiging van het mobiele projectbureau OpTrek, een kunstenaarsorganisatie, die sinds de zomer 2002 in de multi-etnische wijk Transvaal gevestigd is, presenteren op donderdag 16 oktober 2003, acht binnen - en buitenlandse kunstenaars hun plannen. Aan hen werd gevraagd projecten te ontwikkelen die de sociale en ruimtelijke veranderingen van deze stadsvernieuwingswijk zichtbaar gaan maken voor een breder publiek. In de loop van 2004 zullen een aantal van deze projecten in de openbare ruimte van de wijk gerealiseerd worden.

Deelnemers zijn: Tatsurou Bashi (Japan), Wapke Feenstra (Nederland), Helmut Dick (Duitsland), Petra Gerrits (Nederland), Guy Bahir (Israël), Tilmann Meier-Faje (Duitsland), Piek> Selby Gildemacher, Sander Leemans (Sri Lanka/Nederland) en Ahmet Polat (Nederland)

De gemeentelijke plannen van stadsvernieuwingsgebieden zoals Transvaal en het politieke beleid erachter zijn ingebed in een ontwikkeling die zich op dit moment niet alleen in Nederland maar ook in ander Europese steden voltrekt. Het mobiele projectbureau OpTrek wil door middel van de kunstprojecten deze ontwikkelingen onderzoeken en een bijdrage leveren aan de algemene discussie over toekomstige stedelijke ruimte. De vraag of kunstenaars in deze ontwikkelingen een rol kunnen spelen staat daarbij centraal.

Tijdens de informatiemiddag is het mogelijk om meer over de kunstenaars en hun projecten te weten te komen. Ook wordt aan het publiek gelegenheid gegeven om vragen te stellen.

OpTrek is een project van de kunstenaars Sabrina Lindemann en Annechien Meier in samenwerking met Marjan Schoenmakers.

Openbaar vervoer: tram 6,11,12 en bus 25, halte Hobbemaplein
Reserveren noodzakelijk! : 070.380 45 21

Neem voor meer informatie contact op met Sabrina Lindemann, mobiel: 06 40012241, (bij geen gehoor bel Annechien Meier: 06 485 43412) email: info@optrektransvaal.nl kantoor OpTrek tel/fax: 070 3804521

Met dank aan: Stroom HCBK, en Fonds 1818