Onherstelbaar Verbeterd werkt in de Haagse wijk Transvaal

Wanneer: van 14 t/m 18 juni 2003

Transvaal, een dichtbevolkte multiculturele wijk in Den Haag, ondergaat in de komende jaren een stedenbouwkundige transformatie door sloop, nieuwbouw en verhuisbewegingen van oude en nieuwe bewoners. 3000 huurwoningen staan op het plan om gesloopt te worden. 1600 voornamelijk grotere koopwoningen zullen daarvoor in plaats terug komen.
Een groep kunstenaars voelt zich betrokken bij de veel omvattende sociale en ruimtelijke veranderingsprocessen die deze wijk in de komende jaren zal ondergaan en de gevolgen daarvan voor de buurt en haar bewoners. Zij hebben een organisatie opgericht om deze processen vanuit het perspectief van de kunst te belichten en voor een breder publiek zichtbaar te maken: het mobiele projectbureau OpTrek. OpTrek is een tijdelijk initiatief dat vanuit een ‘reizend kantoor’ in de wijk, voor een periode van drie jaar kunstprojecten initieert en realiseert.

De gemeentelijke plannen van stadsvernieuwingsgebieden zoals Transvaal en het politieke beleid erachter zijn ingebed in een ontwikkeling die zich op dit moment niet alleen in Nederland maar ook in ander Europese steden voltrekt. OpTrek wil met de projecten deze ontwikkelingen onderzoeken en een bijdrage leveren aan de algemene discussie over de toekomstige stedelijke ruimte. De vraag of kunstenaars in deze ontwikkelingen een rol kunnen spelen staat daarbij centraal.

OpTrek presenteert van 14 t/m 17 juni het unieke naaiatelier Onherstelbaar Verbeterd van de twee kunstenaars José den Hartog en Lynn Buma in samenwerking met de fotograaf Ivonne v.d. Broek.

Tevens is het mogelijk tijdens de openingstijden in de Wesselsstraat 64 ook de eerste opnames van de film: Portret van Transvaal, (werktitel) gemaakt door de Haagse video/filmmaker André Bijma te zien.
Vanaf 18 juni heeft het kantoor van OpTrek een nieuwe gevel, die ontworpen is door de 2012 architecten (Recyclicity) uit Rotterdam en die tot de sloop van die pand in november te zien zal zijn.


lokatie: 14 juni, 14.00 – 19.00u tijdens de Blockparty, Schalkburgersplein (Wijkpark)

lokatie: 15 t/m 17 juni 16.00 – 19.00u in de Wesselsstraat 64
feestelijke afsluiting naaiatelier en gevelopening: 18 juni 17.00u Wesselsstraat 64


Bereikbaar met tram 6,11,12 en bus 25 halte Hobbemaplein.