‘INTERACT’
een gevelproject in de Haagse wijk Transvaal door In Situ architecten uit Den Haag,
Michiel Burgerhout, Iris de Kievith en Iris Schutten

Opening: 19 januari 2007 om 17.00 uur in de Vaalrivierstraat 61 d&e / hoek Kempstraat door de Haagse Wethouder van Berth van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie) met scènes uit de opera Turandot van Puccini verzorgd door Dario Fo.

Twee sloopwoningen in de Haagse wijk Transvaal worden door het verwijderen van een vloer en plaatsen van een grote trap met elkaar verbonden, wit geschilderd, en voorzien van een vijf meter hoog kiepraam in de gevel. De oude woningen ondergaan een grondige metamorfose; zij veranderen in een aantrekkelijke loft. Voor In Situ architecten is deze ingreep een statement op de herstructurering van de wijk. Is het daadwerkelijk de noodzaak om alle oude woningen in deze wijk te slopen of zou je niet doormiddel van eenvoudige bouwtechnische ingrepen delen kunnen sparen en juist heel bijzondere woningen kunnen realiseren voor een specifieke doelgroep?

Door het raam te kunnen kantelen fungeert de nieuwe ruimte tevens als openbaar podium voor zowel professionele theatermakers als buurtorganisaties! Hier kan men zich presenteren middels een toneelstuk, een gedicht voordragen of muziek spelen. Aan de overkant van de straat vormt een witgeschilderd vlak op de stoep de ‘echo’ van deze nieuwe ruimte. Een videocamera filmt passanten, die zich op dit witte vlak begeven. De opgenomen beelden worden geprojecteerd op de nieuwe klapgevel, waardoor een interactie ontstaat tussen het gebouw, de passanten en de openbare ruimte. In Situ wil met dit project een bijdrage leveren aan het functioneren van de openbare ruimte als plek voor presentatie, ontmoeting en interactie.

In Situ architecten uit Den Haag is een onderzoekend en ontwerpend architectenatelier werkzaam op het gebied van architectuur, kunst en openbare ruimte. Zij onderzoeken de grens tussen het private en publieke domein. In Situ creëert of signaleert met haar projecten zones die zich buiten de doorgaans functioneel bestemde en overmatig geregelde buitenruimte manifesteren. In opdracht van de kunstenaarsorganisatie Mobiel projectbureau OpTrek, die al sinds 2002 met de sloop meetrekken en verschillende kunstprojecten organiseren in de wijk, hebben de In Situ architecten dit opvallend gevelontwerp gemaakt.

Programma
Voor het geveltheater heeft OpTrek buurtorganisaties en bewoners uitgenodigd om een presentatie of voorstelling te geven naast professionele culturele organisaties uit het centrum van Den Haag, zoals bijvoorbeeld het KORZO theater en de Dogtroep. Tot de zomer van 2007 vinden zes middagen met voorstellingen plaats.

Bereikbaarheid:
Bus 25 vanaf Den Haag CS richting Vrederust, tram 6, 11, 12 halte Hobbemaplein

Voor actuele informatie en programma neem contact op met:
Annechien Meier, Tel: 06 48 543 41 2 / annechienmeier@gmail.com / www.optrektransvaal.nl / www.insituarchitecten.nl