Tadashi Kawamata
17-25 Oktober 2002

de van oorsprong Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata heeft aan de gevel van OpTrek in de Scheepersstraat 176, met de hulp van een groep kunstenaars en architecten, uit oude vloerplanken een houten gevelstuk geplaatst dat ook binnen in het kantoor van OpTrek doorliep.
Nadat het kunstwerk was voltooid heeft OpTrek open huis gehouden. Buurtbewoners en interesseerden werden uitgenodigd om te komen kijken. Helaas moest deze constructie al na een week weer worden verwijderd vanwege de gemeentelijke veiligheidseisen. De binnenkant van de constructie bleef nog tot maart 2003 hangen.

Tadashi Kawamatat maakt al sinds 1986 ingrepen aan huizen en pleinen. Zijn eerste constructie plaatste hij in het kader van het In Situ project (georganiseerd door Philip Peters en Flip Bol) aan een slooppand op het Spui in Den Haag. Sindsdien reist hij de hele wereld rond met zijn projecten en heeft hij o.a. meegedaan op de Documenta in Kassel, Duitsland.
Voor zijn werk gebruikt hij meestal oud materiaal. Het idee van circulatie - en recycleprocessen staat in zijn werk centraal:
“… Ik maak tijdelijke structuren. Ik wil het constructieproces tonen. Mensen komen er iedere dag langs, zodat ze het proces van bouwen en afbreken kunnen volgen. Het werk verandert iedere dag. Mijn ideale publiek zijn de mensen die wonen in de buurt waar ik werk. Als het werk is afgebroken, is het project klaar. Ik kom alleen maar langs en veroorzaak een tijdelijke verandering..”

(citaten uit de catalogus van: In Situ, door Philip Peters)

Meer foto's...